top of page

De strijd om je denken

Satan voert een strijd om het denken van ons mensen. Ons denken is namelijk een heel krachtig instrument, aanvoerder in ons leven, bepalend voor onze binnenwereld en gedrag.


Satan bouwt opzettelijk bolwerken in jouw denken. Hier waarschuwt God ons voor.


De Bijbel laat zien dat Satan grip wil krijgen op ons denken, daarom werpt hij allerlei leugens en misleidingen in ons hoofd. 


Satan en zijn demonen komen niet aanvliegen met een hoop lawaai en rode hoorntjes. Hij doet er alles aan om niet op te vallen. Hij werkt subtiel in op je denken, gedrag, gevoelens en emoties.

 

Satan is erop uit om mensenlevens, huwelijken, gezinnen, kerken en relaties kapot te maken. Niemand is GEEN doelwit voor hem. Ook als gelovige in God en in Jezus ben je doelwit.

 

Satan kan onze gedachten niet lezen maar hij kan wel gedachten in jouw denken planten. Dit zijn niet zomaar willekeurige gedachten. Deze gedachten worden zorgvuldig op jou en jouw denken afgevuurd.

 

Satan en zijn demonen zijn geestelijk wezens. Hij weet waar jouw zwakke plekken en valkuilen liggen.


Je denkt dat het je eigen gedachten zijn en gaat er mee in gesprek. Ze krijgen voet aan de grond.

 

Op die manier ontstaat er een bolwerk in jouw denken. Satan hoeft verder nog weinig te doen. De eerste pijlen afvuren was voldoende om leugens en misleidingen in jouw denken te planten.

 

Dit bolwerk in ons denken beïnvloedt uiteindelijk ook jouw emoties, gevoelens en gedrag. Op het eerste gezicht lijkt er niks aan de hand maar uiteindelijk zal dit bolwerk je ongelukkig maken. Je maakt vanuit dit bolwerk keuzes, je emoties en gevoelens worden beïnvloed. Ze zijn gebaseerd op leugens met de bedoeling de wil van God voor jouw leven te belemmeren, dat wat God voor jouw bestemd heeft kapot te maken. Je onder een vloek te houden.

 

Het vraagt moed om hier weerstand aan te bieden. Dit is moeilijk want het gevolg van een bolwerk is dat je je stevig vastklampt aan een standpunt.


Vernieuwen van je denken

In de bijbel verwijst God naar het vernieuwen van je denken. De duisternis werkt zo subtiel (en op geestelijk niveau) dat wij God nodig hebben voor onderscheidingskracht.

 

God heeft ons vrije wil gegeven op aarde en wil ons geestelijk sterk maken. Het is aan ons om krachtig op te staan en weerstand te bieden aan de duivel. De kracht krijg je van God, hij wilt niks liever dan jou helpen, maar het is aan ons om die hulp te aanvaarden.

 

Hannah Whitehall Smith verklaart ons: ‘Er bestaan stemmen van boze en misleidende geesten; ze liggen op de loer om elke reiziger in de val te lokken, die de hogere regionen van het geestelijk leven binnenkomt. Dezelfde brief die ons vertelt dat we in Christus gezeten zijn in de hemelse gewesten (zie Ef.1:20-21), vertelt ons ook dat we tegen geestelijke vijanden moeten vechten (zie Ef.6:10-20). Deze geestelijke vijanden, wie of wat ze ook mogen zijn, communiceren noodgedwongen met ons via onze geestelijke vermogens. Net als Gods stem is hun stem een innerlijke indruk, die ze op onze geest maken. Dus, net als de Heilige Geest ons een indruk geeft van Gods wil met ons, zo geven deze geesten ons een indruk van hun wil, ook al hechten ze daaraan natuurlijk niet hun naam.’

Recente blogposts

Alles weergeven

Keuzes leren maken

Wat ik hieronder omschrijf komt uit het boek van Nikolaas Sintobin, "vertrouw op je gevoel, keuzes leren maken met Ignatius van Loyola". Als christen ziet hij hoe de duivel onze gevoelswereld probeert

En toen was ie boos.

Als je je vijand niet kent en blind bent voor het donker dan zal je de geestelijke strijd niet winnen. Naast de fysieke, waarneembare wereld, is er een geestelijke wereld. Deze kun je niet direct waar

Comments


bottom of page